Diz Eklemlerinde Kök Hücre Tedavisi
17 Eylül 2020
Sporcu yaralanmaları
Spor Yaralanmaları
18 Eylül 2020

Artroskopi Cerrahisi Nedir?

 

Artroskopi Cerrahisi “kapalı ameliyat” kapalı olarak eklem görüntülenmesi demektir. Halkı arasında yaygın olarak menisküs ameliyatı olarak bilinir. Artroskopi kelimesi “artro-ortak” ve “skopein-bakmak için” olmak üzere iki Yunanca kelimeden gelir. Artroskopi Cerrahisi fiberoptik teknolojilerin oluşmasıyla ortaya çıkan ve şuanda tüm dünyada yaygın olarak kullanılan bir tanı ve tedavi yöntemi ve Artroskopi Cerrahisi “kapalı ameliyat” vücuttaki bütün eklemleri kapsayan ortopedik hastalıklarda teşhis veya tedavi amacıyla, bir santimetrelik küçük kesiler kullanılarak yapılan
minimal bir cerrahi yöntemidir.

Bazı durumlarda Artroskopi Cerrahisi açık cerrahi ile birlikte de yapılabilir. Gerekli durumlarda daha değişik bölgelere ulaşmak için bu kesilerin sayısı arttırılabilir. En sık diz eklemi olmak üzere ayak bileği, el bileği, omuz, dirsek ve kalça eklemi rahatsızlıklarında kullanılan tedavi alanıdır.

 

Artroskopi Niçin Gereklidir ?

 

Eklem ağrılarında teşhis fiziksel muayene ve röntgen yoluyla yapılır. İhtiyaç duyulduğu zaman MR ve tomografiye başvurulur. Eklem kapsülü kendine has bir dokudur ve eklem kapsülü fazla kesildiği zaman eski elastikliğine ve eksi fonksiyonlarına dönemeyebiliyor bundan dolayı kapalı ameliyatlar geliştirildi ve bu yöntemle eklem ve eklem dokularına zarar vermemek ve hastayı erken ayağa kaldırmak amacıyla sık başvurulan bir yöntem haline
geldi. Antroskopi ise son teşhis içindir. En doğru teşhis Antroskopi ile konulur.

 

Artroskopi Cerrahinin Avantajları Nelerdir ?

 

Artroskopik Cerrahi öncelikle hastayı erken ayağa kaldırmak amacıyla sık başvurulan bir yöntem ve en doğru teşhis için tercih edilir. İşlemlerin çok küçük (4.5 mm’lik) kesilerden yapılıyor olması kozmetik avantaj da sağlar. Hastanın hastanede yatış süresi çok azdır. Hasta daha çabuk sosyal hayata dönüş yapabilmektedir.

 

Artroskopi Cerrahisi Nasıl Yapılır?

 

Kas ve iskelet sisteminin doğuştan, travmatik veya sonradan gelişen kemik, eklem ve ilgili yumuşak dokulara ait yaralanmaların ve hastalıkların tanısı ve tedavisinde yapılır.Tedavide eklemi ilgilendiren kısım Artroskopi cerrahisi ile eklemin dışındaki bölüm ise açık cerrahi ile yapılır. Artroskopi Cerrahisi, anestezi altında ameliyathane şartlarında iki küçük delikten yaklaşık 0.5 cm kesi ile açılan sayısız tedavi yöntemleri ile yapılmaktadır. ( Tanı amaçlı olan bazı girişimler ise lokal anestezi ile yapılabilir.) Bu deliklerden bir tanesine yerleştirilen kalem boyutundaki bir kamera ile lens ve fiberoptik ışık kaynağı yardımıyla, cerrahi bir monitöre görüntü alınır.

Görüntü alma ve müdahale sırasında eklemlerde yeterli genişlik elde etmek için serum fizyolojik enjekte edilir eklem içi yapılar 4-6 kez büyültülerek görüntü sağlanır ve operasyon sonunda biriken bu sıvı tahliye edilir. Yerleştirilen bu kamera sayesinde kolay ulaşılmayan bölgeleri de kamera   görüntüleyebildiği için eksiksiz bir tanı işlemi yapılabilir. İnceleme tamamlandıktan sonra kesilere yerleştirilen motorlu, mekanik, radyofrekans veya lazer aletleri kullanılarak eklem içinde saptanan sorunların tedavisi yapılabilir.

 

Artroskopi Cerrahisi Hangi Eklemlere Yapılır?

 

Diz eklemlerine

Omuz eklemlerine

El bileğine

 

Artroskopi Cerrahisinde İyileşme Süresi

 

İşlem süresi vakanın durumuna göre 20 dakika ile 2 saat arasında değişiklik göstermektedir. Hastane şartlarında ve ameliyathane ortamında yapılan bu işlem sonrası hastanın hastanede kalış süresi yapılan işleme göre değişiklik göstermektedir. Hasta genelde aynı gün taburcu olabilirken bu süreç birkaç günde sürebilir. Yani operasyon sabahı hastaneye yatış yapıp aynı gün taburcu olmak mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button