Eklem Kireçlenmesi Nedir? Neden Olur?

Pediatrik Ortopedi
18 Eylül 2020
Tendon yaralanmaları nasıl tedavi edilir?
19 Eylül 2020
Eklem kireçlenmesi

 

Artroz Nedir?

 

Halk arasında kireçlenme olarak bilinen hastalık ya da tıbbi adı ile “artroz” veya “osteoartrit” eklemlerde meydana gelen aşınma ve yıpranma sonucu oluşur. Artroz, eklemlerin kronik ağrı ve şişliği anlamına gelir. Artroz eklemlerin iltihapsız romatizmasıdır. En sık yük taşıyan eklemlerde görülür. Diz, kalça, el, ayak, boyun ve omurga eklemlerinde tutulur. Özel bir yaralanma olmadığı müddetçe bilek, omuz, dirsek gibi eklemlerin tutulumu da nadirdir. Kemikleri birbirine bağlayan eklemlerde, karşılıklı kemik yüzeyleri üzerini kaplayan ve ağrısız ve kaygan hareketi sağlayan eklem kıkırdağı bulunur. Zamanla bu parlak ve düzgün yüzeyli doku aşınır, eskir ve yer yer dökülerek altındaki kemiğin ortaya çıkmasına sebep olur. Yaygın olarak bilinenin aksine, artroz eklemlerde kireç birikmesi söz konusu değildir.

 

Artroz Neden Olur?

 

Artroz genel olarak 65 yaş ve üzeri hastalarda görülen kireçlenme hastalığı genç bireylerde de ortaya çıkabilir. Geçirilmiş başka hastalıklara bağlı sebeplerden de artroz oluşumu gözlemlenebilir. Doğru beslenmemek vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin eksikliği de artroz oluşumuna sebep olur.

 

Dizlerde Kireçlenme

 

Artroz Belirtileri Nelerdir?

 

Artroz bir veya birçok eklemde ağrı ile seyreder. Ağrı ile birlikte eklem tutukluğu, eklemden ses gelmesi (kemik yüzeylerin birbirine sürtünmesi sonucu kıtırtı şeklinde sesler duyulabilir) hareket kısıtlılığı ve şekil bozuklukları da gözlemlenebilir. Hastalık ilerledikçe eklem kenarlarında kemik çıkıntıları oluşur. Ağrı daha çok hareketle artıp, dinlenmekle geçer ancak bazı durumlarda uzun süre hareketsizlik sonrası tutukluk olarak da kendini gösterir ancak bu tutukluk uzun sürmez.

 

Artrozdan korunmak için ne yapılmalıdır?

 

Eklemlerde artroz oluşumunu önlemek için en önemli faktörlerden biri obeziteden kaçınmaktır. Aşırı kiloların eklemde oluşturduğu anormal yükler, kıkırdak dokusunda hasarlara yol açtığı için çok daha erken yaşta artroz görülmesine neden olur. Hastalık başladıktan sonra da kilo vermek çok önemlidir, kilo vermek hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir ve ağrılar azaltılabilir. Düzenli, zorlayıcı ve doğru yapılan egzersizler hem genel sağlık hem de eklem sağlığı için faydalıdır.

 

Artroz Nasıl Tedavi Edilir?

 

Direk uygulanan bir tedavisi yoktur, Hastalığın erken dönemlerinde tıbbi tedavi ile hastalığı belirtileri kontrol altında tutulabilir. Şikayetleri ve semptomları azaltmak ve daha ileri kartilaj hasarının önlenmesi hedeflenir. Ağrı kesici ve anti-inflamatuar adı verilen ilaçlar ile hastaların yaşam kaliteleri artırılabilir. İlaç tedavisinin yanında öncelikle ekleme binen yükü ve travmayı azaltmak hedeflenir. Fizik tedavi yöntemleri ile kısa süreli de olsa rahatlama sağlanabilir, ancak bu tedavi hastalığın doğal seyrini değiştirmez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button