Sinir Sıkışması Nedir? Neden Olur?
19 Eylül 2020
Tırnak Batması
19 Eylül 2020

 

Eklem Protez Uygulaması (Artroplasti) Nedir?

 

Artroplasti Eklem Protez cerrahisinin diğer adıdır. Artroplasti, kas-iskelet ekleminin eklem yüzeyinin osteotomi veya başka bir prosedürle değiştirildiği, yeniden düzenlendiği ortopedik bir cerrahi prosedürdür. Genellikle yaş ve travmalar nedeniyle bozulan kıkırdak yapısının eklemlere verdiği zararı ortadan kaldırmak ve kişinin günlük aktivitesini devam ettirmesini sağlamak amacıyla yapılır. Eklem hasarının en çok olduğu diz ve kalçaların yanı sıra omuz, dirsek, ayak bileği ve parmak protezleri de olabilir. Artroplasti ameliyatları sonrasında, hasta eklem ağrılarından kurtulur ve hareket kabiliyeti artar. Artroplasti Kalça Protezi – Omuz Protezi – Diz Protezi olarak ayrılır.

 

Total Kalça Protezi Nedir?

 

Farklı nedenlerle kalça eklemi ileri derecede harap olmuş veya kireçlenmiş(osteoartrit) hastalarda, hasarlı eklemin yapay bir eklemle değiştirilmesi yani yenilenmesi ameliyatıdır. Total eklem protezi, sadece ortopedinin değil, genel tıp alanındaki devrim niteliğinde olan prosedürlerden biridir.

Kalça protezinin kemiğe iki şekilde tutturulabilme yöntemi vardır.

·         Kemik kalitesi çok iyi olmayan ileri yaştaki hastalarda, protez kemik çimentosu adı verilen bir dolgu maddesi ile kemiğe tespit edilir. Bu tip protezlere çimentolu kalça prote zi adı verilir.

·         Kemik kalitesi iyi olan daha genç hastalarda ise, üzeri gözenekli bir madde ile kaplanmış olan protezler, kemiğin içine çok sıkı bir şekilde yerleştirilir ve sonrasında vücudun kemiği, protezin üzerindeki gözeneklerin içine ilerleyerek tespiti sağlar. Bu tip protezlere çimentosuz kalça protezi adı verilir.

 

Total Kalça Protezi Ameliyatı

 

Total kalça protezi genel veya belden uyuşturma (epidural) anestezi ile yapılabilir. Ameliyat 2 saat civarında sürer. Ameliyat sonrası ağrıyı engellemek için epidural veya damar yolundan takılan ağrı pompaları kullanılır. Total kalça protezi ameliyatından sonra görülen ciddi komplikasyonlar çok düşük oranda olsa da ortaya çıkar. En sık görülen sorun, bacağınızdaki kan akımının yavaşlamasına bağlı olarak toplar damarlarınızda pıhtı oluşmasıdır. Bunu önlemek için ameliyattan sonra kanı sulandıracak ilaçlarla koruyucu tedavi uygulanır. Bu tedavi, gerektiğinde 20 güne kadar uzatılabilir. Ameliyat sonrasında erken dönemde yürüyüşlere başlamak ve hareketsiz kalmaktan kaçınmak, bu riski azaltacaktır. Varis çorabı kullanımı fayda sağlar.

Omuz Protezi Nedir?

 

Omuz protezi omuz eklem yüzeylerinin değiştirilmesidir.

 

Omuz Protezi Ameliyatı

 

Total omuz protezi ameliyatı, kireçlenme ve romatoid artrit gibi rahatsızlıklar sonucu deforme olmuş ya da travma nedeniyle hasar görmüş omuz ekleminin çıkarılarak yerine protez takılmasını içerir. Omuzdaki birçok tedavi edilemeyen ağrılı durum için etkili bir tedavi yöntemidir. Omuz ameliyatında, omuz kemiklerinin zarar gören kısımları çıkarılır ve omuza metal ve plastik implantlar takılır. Aşınan parçalar yerlerinden alınır ve yerlerine yenileri koyulur. Omuz protezi ameliyatından gerekirse ameliyat sonrası kan verilebilir. Yapılan ameliyatın şekline göre farklı zamanlarda başlayacak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon mutlaka gerekli olur.

 

Diz Protezi Nedir ?

 

Total diz protezi, aşınmış olan eklem yüzlerinin, metal ve polietilenden imal edilen, ağrısız eklem hareketi için tasarlanmış özel parçalar ile kaplanarak yapay bir eklem oluşturulmasına denir.

 

 

 

Diz Protezi Ameliyatı

 

Diz protezi, kıkırdağın aşındığı veya diğer hastalıklara bağlı diz ekleminin bozulduğu durumlarda uygulanan düzeltici bir ameliyat türüdür. Hastanın ağrısız yürüme mesafesinin 300 metrenin altına düşmesi, gece ağrılarının giderek artması diz protezi ameliyatı için 2 önemli gerekçedir. Diz protezinin temel gerekliliği ağrıdır. Genellikle ağrı nedeniyle hastalarda günlük işlevlerde kısıtlılık, diz hareketlerinde azalma, yürüme ve merdiven inip çıkma sırasında zorluklar ortaya çıkar. Öncelikle ağrının nedeni araştırılır ve ameliyat dışı tedavilerle ağrı ve işlev kısıtlılığı giderilmeye çalışılır. Tüm yöntemler denendikten sonra yanıt alınamıyorsa protez ameliyatı gerekebilir. Ameliyat sonrası 1 gün antibiyotik tedavisi sürdürülür. Pıhtılaşmayı önleyici ilaçlar ise tıbbi engeller olmadığı taktirde 2-4 hafta süreyle evde devam ettirilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button