Sinir Sıkışması Nedir? Neden Olur?

Tendon yaralanmaları nasıl tedavi edilir?
19 Eylül 2020
Eklem Protez Uygulamaları
19 Eylül 2020

 

Sinir Sıkışmaları (Tuzak Nöropatiler) Nedir? 

 

Tuzak nöropatiler, motor ve duyu işlev bozuklukları ile seyreden, bireyin yaşam kalitesini ve üretkenliğini derinden etkileyebilen bir mononöropati şeklidir. Çevresel sinirlerin vücudumuzda geçtikleri yol boyunca bası altında kalmaları sonucu tuzak nöropatiler adı verilen sinir sıkışmaları ortaya çıkar. Tuzak nöropatiler periferik sinirlerin üzerindeki akut, intermittant, tekrarlayıcı veya devamlı baskı altında kalması sonucunda belli noktalarda ortaya çıkan, motor, duyu ve atonom bozuklukların görüldüğü tablodur. Daha çok üst ekstremitede görülü bunlar arasında en sık görülenleri, median sinirin bilek seviyesinde sıkışması olan karpal tünel sendromudur.

 

Sinir Sıkışmalarını Çeşitleri

 

Karpal Tünel Sendromu (Elde Sinir Sıkışması)

 

Karpal Tünel Sendromu bir ya da her iki elin ilk üç parmağını tutan ilerleyici özellik gösteren bir hastalıktır. Karpal tünel ” bilek seviyesinde ve üst kısmında kalın bir yapı ile kaplıdır. Bu kanalın içerisinde parmakların hareketini sağlayan tendonlar ile median sinir yer alır. El bileğinin ortasında bulunan ve ilk 3 parmağa dağılan medyan sinirin bası altında kalması sonucu ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlükle kendini belli etmektedir. Sinirin kanal içinde baskı altında kalması karpal tünel sendromunu ortaya çıkarır.

 

 

Fıtıklaşmış Disk (Omurgada Sinir Sıkışması)

 

Bel ağrısı son derece yaygındır ve insanların tıbbi yardıma başvurdukları ikinci en sık nedendir. Bel ağrısından şikayet eden hastaların sayıca çokluğuna karşın hastaların yalnızca % 1 inde siyatik ağrısı tarzında şikayetler ve % 1-3 ünde bel fıtığı ( lomber disk herniasyonu ) vardır. Siyatik, bel fıtığı için öylesine tipik bir göstergedir ki, siyatik ağrısı olmaksızın klinik olarak anlamlı bir disk herniasyonu ihtimali çok düşüktür. Ancak bunun istisnaları vardır, idrar kaçırma ve bacaklarda kuvvetsizlik gibi bulgularla ani olarak ortaya çıkan Cauda Sendromu bu istisnalardan bir tanesidir. İstisnalardan bir diğeri spinal stenoz adı verilen omurilik kanalının normal ölçülerden dar olmasıdır.

 

Kübital Tünel Sendromu (Dirsekte – Ulnar Sinir Sıkışması)

 

Kübital tünel sendromu dirsekte sinir sıkışmasıolarak tanımlanır. Kübital tünel sendrom ulnar sinirin arasında seyreden dirseği geçtiği yerde  sıkışmaya  uğraması  ile  ortaya  çıkan  bir  rahatsızlıktır. Dirsek seviyesinde ulnar sinirin sıkışmasına bağlı olarak serçe ve yüzük parmağında uyuşukluk ile birlikte güç kaybına neden olur. Günlük hayatımızda bu sinir gerilebilir ve dirsekteki kemik çıkıntının arkasında sıkışabilir. Sinir aşırı bası altında kalırsa veya düzenli gerilirse, daha uzun süren ulnar sinir belirtileri ortaya çıkar.

Peroneal Sinir Sıkışması (Bacakta – Dizde Sinir Sıkışması)

 

Peroneal sinir diz bölgesinde yüzeysel olduğu için özellikle bu bölgede baskı ve direkt travmaya uğruma ihtimali yüksektir. Diz ameliyatları sonucu, alçılar, bacak ortezleri, yüksek botlar, sıkı çorap bağları, çoraplar ve bacak bacak üstüne atarak uzun süre oturma sonucu peroneal sinir bası altında kalabilir. Ayak dorsifleksörleri denen ve ayağı bilekten yukarı kaldırmayı sağlayan kasların güçsüzlüğü ile karakterize edilir. Hasta yürürken ayak bileğini düz tutamadığı için sürükleyerek ilerler. Kist ve tümör gibi daha kronik olaylarda ise ağrı ve yavaş ilerleyen motor ve duyu rahatsızlıkları vardır.

 

Sinir Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir?

 

Sinir sıkışması vücudumuzdaki kıkırdak, kas gibi dokulardan kaynaklanan fazla baskı oluşması sonucunda meydana gelir. Sinir sıkışması belirtileri; Ağrı, duyu kaybı, karıncalanma hissi, el ve ayaklarda hareket güçlüğü, kaslarda güçsüzlük, iğne batması hissidir. Sıkça görülen ellerde ve ayaklarda oluşan sinir sıkışması da kişinin hareket etme özgürlüğünü kısıtlamaktadır. Öksürme \ hapşırma esnasında oluşan ağrılarda omurilikte sinir sıkışması olduğunun göstergesidir.

Tuzak nöropatiler periferik sinirlerin üzerindeki akut, intermittant, tekrarlayıcı veya devamlı baskı altında kalması sonucunda belli noktalarda ortaya çıkan, motor, duyu ve otonom bozuklukların eşlik ettiği tablodur. Tuzak nöropatiler, daha çok üst ekstremitede görülür; bunlar arasında da en sık görülenleri, median sinirin bilek seviyesinde sıkışması olan karpal tünel sendromudur. Tanıda doğru bir öykü, fizik muayene, özel testler (Tinel testi, Phalen testi), radyolojik incelemeler ve elektrofizyolojik incelemeler destekleyici yöntemler olarak kullanılmaktadır. Tuzak nöropati oluşumunda travma, vasküler patolojiler, inflamatuar ve otoimmün hastalıklar, endokrin ve metabolik bozukluklar, hormonal ve tümöral nedenler etkilidir. Tuzak nöropatilerde sinirin duysal alanına lokalize parestezi olması, yanma, karıncalanma, batma, kaşıntı, kas ağrısı bulunması, özellikle gece ağrısının fazla olması, kronik  basıda  kas  güçsüzlüğü  ve  atrofisinin  olması  gibi  klinik özellikleri bulunabilir. Tedavide splintleme, enjeksiyonlar, fizik tedavi modaliteleri ve cerrahi uygulamalar yer almaktadır.

 

Sinir Sıkışmasının Sebepleri

 

Genel sinir sıkışması semptomları şu şekilde sıralanabilir:

·         Gece uykudan uyandıran el uyuşmaları,

·         Sıkışma görülen bölgede şişlik olması,

·         Sinirlerin bulunduğu alanda ağrı ya da hafif sızı,

·         Geçici süreli olarak oluşan güç kaybı,

·         Kaslarda güçsüzlük,

·         Hareket etmede zorlanma.

 

Sinir sıkışmalarının birden çok nedeni vardır. En çok görülen nedenlerin başında genetik yatkınlık gelmektedir. Ağır yük taşıyan kişiler de sıkça görülür. Bir diğer sebep ise strestir. Aşırı kilolu olmak ve duruş bozukluklarından da kaynaklanır. Sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz;

·         Bel fıtığı

·         Obezite

·         Disk kayması

·         Travma ve yaralanmalar

·         Oturuş ve duruş bozuklukları

·         Stres

·         Sürekli tekrarlanan eylemler

·         Bazı spor aktiviteleri

·         Karpal tünel sendromu

·         Osteoartrit

·         Doğumsal anomaliler

·         Şeker hastalığı

·         Tiroid düzensizlikleri

·         Kist ve tümör oluşumları

·         Genetik faktörler

Fiziksel muayene ile el ve dirsek boyunca sinir kaybı ve hissizleşme olup olmadığını incelenir ancak sinir sıkışması şüphesi üzerine tam tanı koyabilmek adına EMG testi talep edilir.

 

Sinir Sıkışmasında Ameliyata İhtiyaç Olur mu?

 

Sinir sıkışmasının boyutu ve şiddetine göre kritik seviyelerde olmadığı durumlar, öncelikle cerrahi müdahaleler hariç tedavi yöntemlerinin denenmesinin gerektirir. Sinir sıkışmasında ameliyat olma durumunda    ilgili    bölgede    açılan    kesi     veya    kesiler    aracılığıyla     operasyon sonuçlandırılır. Gerçekleştirilen ameliyatlarda ağrılı süreç uzun sürebilir, aynı zamanda kişinin semptomları bir anda değil hafifleyerek zamanla kaybolacaktır. ameliyat edilen bölgenin iyi korunması gerekmektedir. Buna bağlı olarak doktor atel uygulamasına başvurabilir. İlk atel süreci atlatıldıktan sonra çeşitli bandajlar kullanılabilir. Burada en kritik süreç ameliyattan sonra hafif hafif başlayan ve zamanla iyileşmeye göre şiddeti ayarlanacak olan fizik tedavi uygulamalarıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button