Tendon yaralanmaları nasıl tedavi edilir?

Eklem kireçlenmesi
Eklem Kireçlenmesi Nedir? Neden Olur?
19 Eylül 2020
Sinir Sıkışması Nedir? Neden Olur?
19 Eylül 2020

 

 

Tendon nedir?

 

Tendonlar, kas ve eklem hareketini sağlar. Tendon ya da veter kiriş de denir. Tendonlar ve kaslar birlikte çalışırlar. Sinir, bir kasla kemiğe bağlanan fibröz bağ dokunun sert şeritleridir ve gerginliğe dayanabilecek sağlamlıktadır. Tendon iki türlüdür ;

  • Eklemleri açan  tendon (Extansor),
  • Eklemleri kapatan tendon (Fleksor)

 

Tendon Yaralanmaları Neden olur?

 

Hareketlerimizi sağlayan, kasların ürettiği gücü kemik ve eklemlere ileten tendonlar, aşırı kullanım ya da yaşlanma nedeniyle aşınıp yıpranabilir. Tendon ağrısı, yırtılma, sıkışma veya kopma gibi durumlarda karşımıza çıkar. Sporcularda çok sık karşılaşılan bu durum kasların fazla çalışmasından kaynaklanır. Tendon yaralanmalarının çoğu omuz, dirsek, diz ve ayak bileği gibi eklemlerin yakınında oluşur. Bir tendon yaralanması aniden ortaya çıkabilir, fakat daha sıklıkla zaman içinde tendon yapısında meydana gelen küçük yırtıkların sonucu olarak da karşımıza çıkar. Tendon yaralanmaları herkeste ve her yaşta görülebilir, ancak, işlerinde, sporlarında veya günlük aktivitelerinde aynı hareketleri tekrar tekrar yapan kişilerin bir tendona zarar verme olasılığı diğer durumlara göre daha yüksektir.

 

Tendon Yaralanmalarının Belirtileri Nelerdir?

 

Genellikle etkilenen bölgede ağrı, sertlik ve güç kaybıyla kendisini gösterir. Tendonun bulunduğu eklem kullanıldığında ağrı daha da şiddetlenebilir. Tendon yırtığı Genellikle bacak bölgesinde meydana gelir, bacak ön kasların ve bacak arka kasların kütleme, kopma veya ani ağrı ile kendini göstermektedir. Yırtık olduğu zaman morarma da meydana gelmektedir Ayrıca kuvvet kaybı da belirtiler arasında yer almaktadır. Fleksör tendon yaralanması olan hastada parmaklarda bükülme haraketi yapılamayabilir. Yaralanma sonrasında tedavi gecikir ise, kesilen tendon uçları arasında ki mesafe açılır ve cerrahi operasyon ile eski haline getirmek zorlaşır. Tendon hasarını teşhis etmek için çoğu zaman şikayetlerin iyi sorgulanması ve doğru yorumlanmasını içeren bir muayene ile yeterli olur. Semptomlar şiddetliyse veya tedavi ile düzelmiyorsa, röntgen, ultrason veya MRI gibi bir test yaptırmak gerekli olur.

 

Tendon Yaralanması Tedavisi

 

Tendon kopması tedavisi tendonun durumuna göre değişim gösterir. Eğer tendon belirli bir miktarda kopmuşsa ve hala az da olsa bütünlük varsa, PRP tedavi yöntemi yapılabilir. PRP tedavi yöntemi, yırtık vakalarında tercih edilmektedir. Bu yöntemde, vücudun başka bir bölgesinden pıhtılaşmış kan alınmakta bu pıhtılaşmış kan, şırınga yardımı ile, yırtığın gerçekleştiği noktaya enjekte edilmektedir. Eğer tendon tamamen kopmuş ve iki uç arasında herhangi bir bağ yoksa tendonun cerrahi operasyonla tedavi edilmesi gerekir. Ameliyatla kesilen tendon uçları uç uca getirilerek özel dikiş teknikleriyle dikilmelidir. İyileşme süresinde PRP tedavisi olsun, cerrahi tedavi olsun her iki tedavinin de en az 1 ay kadar bir süreç aldığı söylenebilir. Tedavi süreci sadece geçirilen operasyonlardan ve hastanın sonrasında göstermiş olduğu gayret de tedavi süreci olarak değerlendirilir. Spor yaparken hafif egzersizlerle ısınmak, masa başı işlerinde uygun oturma pozisyonu oluşturmak ve uzun süre bilgisayar kullanmamak, tendonlarınızın korunmasında önemli önlemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button