Eklem Protez Uygulamaları
19 Eylül 2020
Duruş (Postür) Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
19 Eylül 2020

Tırnak batması, tırnağın tırnak yatağına doğru uzandığı acı verici bir sağlık sorunudur. Ayak tırnak batması ağrılı olur ve zamanında tedavi edilmezse enfeksiyonla sonuçlanabilir. Genellikle ayak başparmağında görülür ve ayak tırnağı köşesi veya kenarının kıvrılıp çevredeki cilde gömülmesi sonucu oluşur.

 

Tırnak Batmasını Neden Oluşur?

 

El ve ayak parmaklarının uç kısımlarının korunmasında görevli yapılardır tırnaklar. Tırnaklar bazı kişilerde bazen yanlış olarak kesilmesi, bazen travmalar sonucu bazen de kalıtsal olarak pek çok hastada problemlere ağrılara neden olabilir. Tırnak batması tırnağın büyürken yatağından çıkıp derinin içine girmesiyle oluşur. Bu giren kısımda oluşan enfeksiyon parmakta ağrıya, sızıya, kızarmaya ve şişmeye yol açar. Bazen sıkı ayakkabılar enfeksiyona neden olabilir. Bu durumu tırnak batması ile karıştırmamalıdır. Erkeklerde görülme olasılığı kadınlara göre daha fazladır. Yatağından çıkıp  deri altına giren tırnak mikro organizmaları ve bazen mantarları beraberinde taşır, deri altında, tırnak altında bir iltihaplanma olur ve daha sonra iltihap ilerleyerek kızarıklık ağrı, yanma ve akıntılar da başlar.

 

 

Tırnak batmasının en büyük nedeni sıkı ve ayak anatomisine uymayan, rahatsızlık veren ayakkabılardır. Bunlar tırnağın şeklini bozar. Tırnak batmasına yol açan 2.büyük neden yanlış kesilen tırnaklardır. Tırnakların çok derinden ve gömük kesilmesi tırnağın deri altına doğru büyümesine neden olmaktadır. Tırnak kesilirken yuvarlak değil düz kesilmelidir. Tırnakların darbelerle yaralanması, altında hematom toplanması ve zedelenmesi enfeksiyon kaynağıdır. Bu özellikle futbol oynayan sporcuların sık karşılaştıkları bir konudur. Birde genetik olarak bazı ailelerde daha sık tırnak batması görülmektedir. Tırnakların çıkması problemli olmaktadır. Tırnak batması çocuklarda da görülebilen bir sorundur. Bu sorunda ana problem çocuğun doğumdan itibaren tırnağın doğru büyümesini sağlayan tırnak yatağından kaynaklanan bir problemden dolayı ortaya çıkar. Erişkinden farklı olarak doğumu takiben ilk tırnak büyümesi ile ortaya çıkar ve önem alınmazsa tüm yaşamı boyunca devam edebilir.

 

Tırnak Batması Tedavisi

 

Tedavi açısından tırnak batmasını iki kısma ayrılır. Tırnak batmasının yeni geliştiği, henüz cerrahi bir müdahale veya çekim gerektirmeyen hafif vakıalar ve birkaç haftadan uzun süren, iyileşmeyen kronikleşmiş vakıalar olarak.

Hafif batma durumunda, tırnağa günde 2-3 kez tekrar edilen ılık su banyoları, antiseptiklerle tırnağın batan kısmının temizlenmesi, antibiyotikli krem uygulamaları veya enfeksiyon varlığında ağızdan antibiyotik uygulanması yapılabilir. Yine hafif batma durumunda tırnak ile tırnak yatağı arasına sıcak su içinde tırnak bir süre bekletilip antiseptik uygulaması ile birlikte bir pamuk parçası koymak ve bunu günlük değiştirmek tedavi edici olabilir. Böylece tırnak ile cilt arasında bir tampon alan oluşturup tırnağın ete batmadan buradan uzaması sağlanır. Tırnak batmasını önlemek için bireyin alması gereken önlemler vardır. Alınan önlemlerle batma önlemezse o zaman cerrahi girişim şarttır.

İlerlemiş vakıalarda ise tırnağın batan kısmının kısmen, tırnak yatağı ve anormal şiş dokunun birlikte kesilerek alınması ve tırnak kökünün kazınması, tırnak köküne fenol uygulaması, gümüş nitrat sürülmesi veya elektrokoter ile tahrip uygun bir işlemdir. Cerrahi müdahale sonrası genellikle yara 1-2 dikişle kapatılır. Dikişler 10-12 gün sonra alınır. Bunun için tırnağın dörtte birinin alınması gerekebilir. Bu işlem sonrası tırnakta 1- 2 mm’lik bir daralma olur ki bu daha şık bir görünüm sağlar. Ağrısı işlem sonrası 2-3 gün gibi kısa sürelidir ve ağrı kesicilerle rahatça giderilir. Uygun tedavi yapıldığında tekrarlama şansı yok diyecek kadar azdır. İşlem uygulandıktan sonra 3-4 gün istirahat gerekebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button