Sporcu yaralanmaları
Spor Yaralanmaları
18 Eylül 2020
Pediatrik Ortopedi
18 Eylül 2020

 

Travma Nedir?

 

Travma Yunanca bir kelime olup, “yara” demektir. Yunanlılar bu terimi yalnızca fiziksel yaralanmalar için kullanmış olmasa da günümüzde travma duygusal yaralanmaları da kapsamaktadır. Duygusal travmaya karşı psikolojik tepkiler; travma sonrası stres bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Travma, günlük yaşantımızda sık kullanılan kelimeler arasına girmeye başlarken, sadece stres düzeyini arttıran olaylara verdiğimiz ad olabilmekte; buna karşın, günlük rutini bozan, ani ve beklenmedik bir şekilde gelişen, dehşet, kaygı ve panik yaratan, kişinin anlamlandırma süreçlerini bozan olaylar, travmatik yaşantılar olarak tanımlanabilmektedir.

 

Travma Cerrahisi

 

Travma ameliyatı, tipik olarak akut bir ortamda yaralanmaları tedavi etmek için hem operasyon hem de operasyon olmadan tedavi edilebilen cerrahi bir uzmanlık alanıdır. Travma sonucu oluşan yaralanmalar, geçici ya da kalıcı olarak iş gücü kaybı, psikolojik ve diğer sorunları da meydana getirebilir. Travmalara bağlı oluşan hasarlar cerrahi tedaviler sayesinde iyileştirilmektedir. Meydana gelen sorunların önüne geçebilmek için mutlaka travma sonrası ilk müdahalenin ve tedavinin hızlıca yapılması gerekir. Özellikle uzuv kaybı ve kırık gibi yaralanmalarda hızlı müdahale hayat kurtarıcı hale gelir. Bunun yanı sıra kapalı kırıklar, eklem çevresi kırıkları, tendon yaralanmaları, kas ve yumuşak doku yaralanmaları yine hızlı müdahale ile tedavi edilebilirdir.

 

Travma Cerrahisi

 

Travma Çeşitleri

 

  • Künt travma: Trafik kazalarında görülmektedir. Yırtılma, ezilme, başınca bağlı akciğer, bağırsak mesane ve diyafram hasarıdır.
  • Penetran travma: (delici-kesici aletle) Düşük enerjili (Bıçak, şiş) Orta enerjili (Tabanca ve bazı tüfekler) Yüksek enerjili (Askeri ve Av tüfekleri)
  • Düşme
  • Çocuk ve yaşlılarda sık
  • Yanık
  • Patlamaya bağlı

Tam donanımlı ameliyathane ortamlarında yapılan hızlı müdahaleler, yeterli ekipmanların oluşu ve travmaya bağlı oluşabilecek komplikasyonları sıfıra indirmek, hastanın sağlığına kavuşmasını sağlar. Vücutta ciddi yaralanmalar olması halinde Multi Travma; travma cerrahisi kapsamındaki hastaların dışında sağlık durumları kritiktir ve ağır hasta kategorisine girmektedir. Aynı kaza ya da saldırı sırasında kişide birden çok yaralanma olmasıdır. Görünen yaralar önemli görülmeyebilir veya atlanan konulardan biri olabilir. Bunun dışında sonradan oluşabilecek sorunların gizlenmiş rahatsızlıklar çoğu zaman da minör, hatta majör travmalar görülmektedir. Baş, boyun, gövde ve proksimal ekstremitenin penetran yaralanması multi travmayı gösteren ipuçlarından biridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button