Diz Eklemlerinde Kök Hücre Tedavisi

Artroskopi Cerrahisi
18 Eylül 2020

 

Kök Hücre Nedir?

 

Vücudumuzda bütün doku ve organlarımız hücrelerden oluşmaktadır. Bu hücreler farklı yapı ve özellikte olabilmektedir.  Örneğin vücutta bulunan bazı hücreler kendini yenileyebilir, ancak bazı hücrelerin kendini yenileme özelliği yoktur.  Bazı hücreler ise zaman içerisinde farklı hücre tiplerine dönüşebilir. Kök hücre olarak adlandırılan hücreler bölünebilen ve çoğalabilen özellikte hücrelerdir. Tek bir kök hücre bölünerek yüz binlerce kök hücre oluşmasını sağlayabilmektedir. Bölünerek çoğalan bu kök hücreler zaman  içerisinde hayati önem taşıyan hücrelere dönüşebilmektedir.

Kök hücre sayısı yaş ile doğru orantılı olarak zaman içerisinde azalmaktadır. Yeni doğan bir bebeklerde daha fazla kök hücre bulunurken, ileri yaşta ki bireylerde bu sayı çok daha az/seyrektir. Bu kök hücreler zaman içerisinde vücutta ihtiyaç duyulan hücrelere dönüşerek hastalıklı organ ve dokuların onarılmasını sağlamaktadır.

 

Kök hücre

kök hücreler nasıl çoğalır

Kök Hücre Nasıl Elde Edilir?

 

Kök hücreler kemiklerin içinde bulunan yumuşak dokulu yapılardır. En yoğun olarak leğen kemiği içerisinde bulunur. Bu sayede kök hücre alımı en sık leğen kemiğinden yapılır.

Hücrelerin alınma işlemi, hastanın ağrı duymaması için hafif sedasyon ve lokal anestezi altında yapılır. Leğen kemiği veya göbekten alınan yağ dokusu içindeki kök hücreler stril koşullarda filtreleme ve ayrıştırma işlemine tabi tutulur. Alınan ilik özel torbalarda dondurulur. Hastaya verileceği zaman uygun ısıya getirilir. Yaklaşık 20-30 dakika süren kök hücre hazırlık işlemi sonrasında, elde edilen saf kök hücreler hastaya uygulanmaya hazır hale gelir.

 

Kök Hücre Tedavisi Nedir?

 

Kök hücre tedavisi kemik, kas ve eklem sağlığında yeni bir tedavi dönemi başlatmıştır. 1950 ‘li yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda vücudumuzda hücre üreten ve yenileyen sistem üzerinde çalışmalar yapılmış ve kemik iliği transplantasyonu geliştirilmiştir. 1988 yılında ise yapılan bilimsel çalışmalarda laboratuvar ortamında embriyonik kök hücreler canlı olarak tutulabilmiş, canlılığı korunabilmiştir.

Hastanın bozuk olan organına cerrahi operasyonla yapay dokuların yerleştirilmesi yerine kendi hücresiyle onarım tedavisi çalışmaları yapılmış bu konu üzerine yoğunlaşırmıştır. Vücutta yeni hücre yapma özelliğine sahip olan kök hücreler bulunduğundan bu yana alternatif tedavi yöntemleri
geliştirilerek devam edilmiştir. Kök hücre tedavisi şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, kanser, beyin ve sinir sistemi hastalıklarına kadar ve son olarak da kemik ve kas eklem hastalıkları gibi pek çok ciddi vakalarda umut vaat etmektedir.

 

Kök Hücre Tedavisi Nasıl Uygulanır?

 

Kemik iliği veya yağ dokusundan alınıp hazırlanan kök hücreler, uygun steril ortamda bir enjeksiyonla diz içinde hasarlı ve hücre iyileşmesi beklenen yere enjekte edilir. Diz kıkırdağı hasarlanması durumunda kök hücrelerin diz içine yayılmadan sadece hasarlı bölgede etki etmesi için, kollajen veya hyaluronic asit bazlı taşıyıcılarla hedefe yönelik etki göstermesi sağlanır. Kök hücre kişinin kendi hücreleri olduğu için tedavi amacında dokunun kendini iyileştirip yenilemesi amaçlanır.

 

Diz Eklemlerine Kök Hücre Tedavisi

Diz eklemine kök hücre tedavisi

 

Ortopedik Hastalarda Kök Hücre Tedavisi

 

  • Kalça, omuz, diz, ayak bileğindeki avasküler nekrozlarda
  • Kas ve tendon yırtıklarında,
  • Menisküs yırtıklarında,
  • Kaynamayan kırıklarda,
  • Diz, kalça, omuz el ve ayak bileği eklem kireçlenmelerinde

Kök hücre tedavisi uygulanıp başarı elde edilmektedir.

 

Kök Hücre Tedavisi Kimlere Uygulanamaz

 

Beden kitle indeksi 30’un üzerinde olan, obez ve çok kilolu hastalara, 65 yaş üzeri hastalara,
Kireçlenme ileri düzeyde,
Kıkırdak dokusu tamamen bitmiş olan kişilere,
Bağışıklık sistemi farklı nedenlerle zayıflamış olan kişilere,
Romatizmal hastalıkları olan kişilere.

 

Kök Hücre Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

 

Kök hücre tedavisi steril koşullarda ameliyathane ortamında yapılmalıdır. Ameliyat ortamında yapılan operasyonlarda enfeksiyon riski düşüktür. Kişiye uygulan Kök hücre tedavisi kendi hücresinden alınan doku olduğu için alerjik reaksiyon oluşturmaz. Kemik iliği aspirasyonu yapılan yerde veya enjeksiyon bölgesinde hafif kanama meydana gelebilir fakat bu nadir görülen bir durumdur. Bir diğeri ise enjeksiyon sırasında sinir zedelenmesi nadiren de olsa olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button