Travma Cerrahisi
18 Eylül 2020
Eklem kireçlenmesi
Eklem Kireçlenmesi Nedir? Neden Olur?
19 Eylül 2020

 

Çocuk Ortopedisi Cerrahisi

 

Çocuk ortopedisi cerrahisi, kas iskelet sisteminin bir parçası olan kemik, kas, eklem, bağ ve tendon bozukluklarını inceler ve tedavi eder. Çocuk ortopedisi, çocukların gerek doğumsal faktörler gerek doğduktan sonra yakalandıkları veya fiziksel dış faktörler neticesinde karşı karşıya kaldıkları ortopedik sorunlarla ilgilenir. Doğuştan, sonradan gelişen ve travmatik bozukluklar sebebiyle doğumdan ergenliğe kadar her yaşta çocuk, çocuk ortopedisinden faydalanabilir. Çocukların ortopedik tedavisi genellikle uzun sürelidir ve yaşam boyu takip gerektirebilir. Çocukların kemiklerinde ve eklemlerinde büyüme ile birlikte ortaya çıkan sorunların bazıları yetişkinlerde oluşmaz çünkü çocukların kemikleri, kasları ve eklemleri sürekli gelişmektedir.

 

Doğuştan Kalça Çıkığı

 

Doğuştan Kalça Çıkığı, çocuklarda sık görülen, erken anlaşılıp tedavi edilmezse kalıcı sakatlıklara yol açabilen bir sorundur. Tıp literatüründe gelişimsel kalça displazisi olarak da bilinen doğuştan kalça çıkığı hastalığı ülkemizde ne yazık ki sıkça görülmektedir. Ailede benzer bir hastalık öyküsü bulunuyorsa bebekler risk grubunda yer alırlar. Bebek eğer doğuştan kalça çıkığı risk grubundaysa düzenli olarak doktor kontrolünden geçmelidir. Bu kontroller ve alınan önlemler sayesinde hastalık cerrahi müdahaleye gerek kalmaksızın tedavi edilebilir. Bunun yanı sıra bebek anne karnında gelişirken oluşan bazı problemler, kızlarda, ilk bebeklerde, makat gelişiyle doğan bebeklerde de kalça çıkıklığı sık görülmektedir. Risk grubunda olmayan yeni doğanlarda ise kalça kontrolleri mutlaka yapılmalı gerekli durumda kalça grafisi veya ultrasonu ile kesin tanı konulmalıdır. Bebekte tam gelişmemiş bir kalça eklemi mevcutsa, kalça çıkığına meydan vermemek için bebeği sıkıca sarıp kundaklamaktan, hareketini kısıtlayacak sıkı kıyafetler giydirmekten, küçük bez kullanmaktan kaçınmak gerekir.

 

Çarpık Ayak Hastalığı

 

Çarpık ayak hastalığı bazı durumlarda doğum sırasında gerçekleştiği gibi bazı durumlardaysa gelişim dönemindeki bozukluklar üzerine fark edilebilir. Ayaklardan birinin veya her ikisinin birden doğal pozisyonunda hafifçe içe ve aşağı doğru olmasıyla seyreden ve bebeklik döneminde ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalıkta ayakların içe dönük şekilde konumlandığı görülmektedir. Elbette erken tanı bebeğin sağlığı için oldukça kritiktir ve tedavi uygulamalarının bir an önce başlatılması gerekir. Hastaların yarısında sadece tek ayak etkilenirken, diğer yarısında iki ayak birden etkilenmektedir.

Bunun sebebi genetik yatkınlıklığın yanı sıra kalça veya dizden kaynaklı olabilir. Genellikle gelişimle beraber vücut bu problemi çözer. Çözülmemesi durumunda çocuk için farklı problemler doğuracak Eğer, topuk kemiği yerinde değil veya ayaklar rahat esnetilemiyorsa yada çocuk için farklı problemler doğuruyor ise aşilotomi yani aşil tendonun uzatılması için basit bir cerrahi operasyon gerçekleştirilmelidir.

 

Düz Tabanlık Durumu

 

Düztabanlık çocuklarda en sık görülen ortopedik sorunlardan biridir. Ayak kemerlerinin olmadığı veya az olduğu durumlar düztabanlık olarak tanımlanır. Çoğu zaman ayak yere basarken ayak tabanının iç tarafında olması gereken arkın görülmemesi, arkadan bakıldığında topuğun dışa dönük durması ve tabanın tamamen yerle temas etmesi şeklinde gözlemlenir. Aslında her çocuk düz taban doğarak zamanla ayaklarındaki kavisleri kazanırlar, dolayısıyla bu rahatsızlık çocuğun gelişim süreci boyunca dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Özellikle çocukların ayakkabı seçimine dikkat edilmesi gerekmektedir.  Düztabanlık  durumunda  en  sık   karşılaşılan   belirti   gerilmiş   kaslar   ve bağlardan kaynaklanan ayak ağrısı ve baldırlarda ağrıdır. Tedavi edilmediği sürece bacakların çabuk yorulması, ayaklarda sertlik veya uyuşma hissi, şişlik, basış bozukluğuna ikincil gelişen nasırlaşmalar, yürüme veya denge ile ilgili sorunlarla da karşılaşılabilir.

 

 

 

Çocuklara Düz Taban Hastalığı

Perthes Hastalığı

 

Perthes Hastalığı, femur başı dediğimiz uyluk en üst kısmındaki top şeklindeki kemik bölgesinin kan akımının geçici olarak duraksaması ile gelişir. Çocuk ortopedisinin önemli hastalıklarından birisidir. Nadir görülmekle birlikte kalça ve diz bölgelerinde ağrılarla ilk belirtilerini verir. Aktiviteye bağlı olarak ağrının arttığı gözlemlenmiştir. Çocukluk döneminde ortaya çıkan ve ömür boyu tedavi ve takip gerektiren kemik ve eklem hastalıklarından olan Perthes hastalığı, genellikle 4-10 yaş aralığındaki çocuklarda görülen, topallama, yürürken aksama gibi sorunlarla kendisini belli eder. Erkek çocuklarda daha sık gözlemlenir. Erken yaşlarda oluşumu ve teşhisi sağlanırsa tedavi daha kolaydır, ilerleyen yaşlarda zorlaşır.

 

Osgood-Schlatter ve Sever

 

Osgood-Schlatter . diz kapağındaki tendonun (patellar tendon) kaval kemiğinin (tibia) bağlandığı dizin hemen altındaki bölgenin iltihabıdır. Osgood-Schlatter hastalığında hastalarda diz ön kısmında şişlik ve ağrı ile gözlemlenir. Özellikle erkek çocuklarda görülür. Büyüyen ergenlerde diz ağrısının yaygın bir nedenidir. Muayene sonrasında çekilen röntgen grafiğinde o bölgedeki kemik yapısında özellikle kırılmış gibi bir tablonun ortaya çıkmasıyla saptanır. Her iki dizde de olması ihtimaliyle de her iki dizde de görüntüleme teknikleri yapılmalıdır. Fiziksel aktivite kemikler ve kaslar üzerinde daha fazla stres yarattığından, atletizm sporlarına katılan özellikle koşma ve zıplama sporları yapanlarda bu durum için yüksek risk demekdir. Osgood-Schlatter hastalığı vakalarının çoğunda, cerrahi operasyon gerekmeksizin dinlenme, reçetesiz ilaç kullanımı germe ve güçlendirme egzersizleri gibi basit önlemler ağrıyı hafifletecek ve günlük aktivitelere geri dönüş sağlayacaktır

 

Femur Başı Epifiz Kayması

 

Femur Başı Epifiz Kayması büyüme çağındaki genellikle kilolu çocuklarda en sık görülen kalça rahatsızlıklarındandır. Femur olarak bilinen uyluk kemiğinin büyüme plağındaki tahribat sonucu gelişmektedir. Ergenlik çağındaki hızlı boy atma döneminde bazı çocuklarda uyluk kemiği başı ile boynu arasında kalan, kıkırdak yapıdaki epifizdenilen büyüme plağında kayma gerçekleşir. Ağrılı süreçler doğurabilir ve erken teşhisle ameliyat edilmesi gerekli olur.

 

Kırıklar

 

Çocuk kemikleri yetişkinlerden farklıdır. Dolayısıyla kırık tedavisinde yetişkin ile çocuklar arasında farklı yaklaşımlar söz konusudur. Çocukların kemiği daha elastiktir. Büyüme çekirdekleri açık ve kemik zarı kalındır. “Yeşil ağaç kırıkları” denilen kırık türü çocuklarda sıklıkla görülür. Çocuk yaşta geçirilen kırıklardan kaynaklı sıkıntılar ileride problem yaratmayacak düzeyde kendini düzeltebilir ve ilgili bölge kendini yenileyebilir. Ancak çeşitli şekil bozuklukları veya dolaşımın engellenmesi gibi problemlerle karşılaşılmaması için kırıklara erken ve doğru müdahale yapılması çok önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button